Бойко Ноев: От решението на КС за имунитета на президента зависи стабилността на държавата

Бойко Ноев: От решението на КС за имунитета на президента зависи стабилността на държавата
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.07.2020
  • Сподели:

Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите, заяви бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО

"Разрешаването на създалата се криза в България не зависи нито от посолството на САЩ в София, нито от Тръмп, нито от ЕС". Това каза  за БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, във връзка с протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

"Нещата са в ръцете на българските граждани, нещата са при нас, никой да не чака някой отвън да му помогне", коментира той.

По думите на Ноев НСО и полицията скоро ще започнат да не слушат управляващите, защото те водят страната към конституционна криза и трябва да си отиват от властта:

"НСО е извън всякакъв контрол и никой не носи отговорност за нея. Главната причина за това е законът, който управляващата върхушка, воглаве с Борисов, направиха така, че тя да е служба в услуга на привилегировани. Разговорът за тази служба тепърва предстои".

В предаването "Неделя 150" Бойко Ноев коментира прокурорската акция в сградата на президентството:

"Не може решение на третостепенен съдия да разрешава тежковъоръжен обиск в президентската институция, която се ползва с висш имунитет. ... НСО предаде президента", смята той.

Според Ноев Конституционният съд трябва незабавно да публикува своето тълкувателно решение относно имунитета на президента:

"Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите".

Той определи това решение като водораздел: "Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи очакват, то това изпращане на въоръжени лица срещу тази институция е противоконституционно. Това означава, че главният прокурор е разпоредил неконституционни действия и носи отговорност за това".

По думите на Ноев заради това би могло да се стигне не само до оставката на Иван Гешев, но и до разследването на неговите действия в качеството му на главен прокурор.

"От публикуването на вече готовото решение зависи стабилността на държавата", категоричен беше Ноев.

 

 

Станете почитател на Класа