Д-р Гломб: Коронавирусът не повтаря

Д-р Гломб: Коронавирусът не повтаря
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.07.2020
  • Сподели:

Човечеството ще живее с вируси. Лека полека те се адаптират към нас, ние към тях. Преди 6 месеца не знаехме почти нищо за коронавируса, сега знаем, че 60% от хората го изкарват безсимптомно. Това заяви вирусологът д-р Любомира Гломб в ефира на Нова телевизия.

 

Към момента няма данни за повторно преболедувал човек. Не знаем след 1 година или след 2 години какво ще е. Останалите коронавируси не предизвикват особени усложнения, затова окото на науката не е било насочено към тях, каза още тя.

Що се отнася до ваксините, д-р Гломб заяви, че това са неща, които са прилагат върху здрави хора. "Трудно се пуска на пазара ваксина, ако тя не е преминала изпитания. Една английска ваксина е стигнала най-напред в състезанието. Ще видим как ще се развият нещата", обясни още лекарката.

Тя бе категорична, че е много важно да се прави стойностна диагностика, каквото се извършва в Центъра по паразитни и заразни болести.

Очаквам броят на заразените да се покачат, но се надявам броят на тежко болните да остане на едно ниво след натрупания опит как се лекува COVID-19. Всичко в живота е опасно. Човек може да умре, докато пие вода. Но трябва да се приемат рискове и да знаем как да се пазим. Всеки знае какви мерки ни предпазват", каза д-р Гломб.

Станете почитател на Класа