Жени Начева: Нощните заведения отварят, сватбите се разрешават

Жени Начева: Нощните заведения отварят, сватбите се разрешават
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.07.2020
  • Сподели:

"Щом хора могат да се омешват в името на каквато и да е кауза, и ние имаме право да работим" - заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов

Разрешава се функционирането на нощни заведения при заетост на местата на открито и закрито с не повече от 1 човек на квадратен метър. Това каза на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде Агенция „Фокус“.

Това ще се случва при спазване на всички мерки за дезинфекция и дистанция.


Разрешават се и групови събития тип сватби, семейни сбирки, като те трябва да се провеждат при спазване на утвърдените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

Само два дни след повторното затваряне на нощните заведения заради скока в броя на регистрираните с COVID-19 у нас Министерството на здравеопазването отново промени позицията си: нощните заведения пак се отварят.

Решението обяви преди минути на брифинг пред сградата на МЗ зам. здравният министър Жени Начева. Редом до нея бе председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Нощните заведения се отварят в понеделник.

Един от мотивите на протестиралите срещу затварянето им представители на ресторантьорския бранш се оказаха протестите. "Щом хора могат да се омешват в името на каквато и да е кауза, и ние имаме право да работим" - заяви Алибегов.

Нощните заведения не са развъдник на коронавирус, 80 000 човека не трябва да стоят без работа, заяви Алибегов.

„Не считаме, че 80 000 човека трябва да стоят без работа, спазваме противоепидемичните мерки. Ние сме браншова асоциация, гледаме нашия бранш, но гледаме и здравето. В дискотеки и заведения има 15, отстояние, на всяка маса могат да бъдат по 4 човека – 4 квадратни метра, 4 човека. Ние сме единственият затворен бизнес и не считаме, че това е редно“, допълни той.

Алибегов счете, че щом толкова хора могат да се събират на протести без дистанция и без маски, то и нощните заведения могат да отворят при спазване на мерките на здравното министерство.

Спазваме всички противоепидемични мерки, даже добавихме нови, а виждаме, че наоколо никой нищо не спазва. Значи 80 хил. души могат да си стоят вкъщи без пари и без работа, а останалите могат да правят каквото си искат - това не е редно, разви тезата си той.

Никой не можел да каже дали случаите на новозаразени са в резултат на отворените заведения, или не - бе тезата на ресторантьорите. Зам.-министър Начева нито я подкрепи, нито я отхвърли, а само изясни, че заведенията ще отворят, като бъдат въведени ясни изисквания към тях.

Например ще се мери температурата на посетителите на входа. Друго изискване е за посетител да бъде осигурена площ от 1 кв. м. От МЗ щели да наблюдават през предстоящата и следващата седмица възникват ли огнища и да решават отново остават ли барове и клубове отворени, или не.

 

 

Станете почитател на Класа