Дончев: Президентът поиска цялата власт, но ние няма да му искаме оставката

Дончев: Президентът поиска цялата власт, но ние няма да му искаме оставката
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.07.2020
  • Сподели:

"Какво поиска днес г-н президентът? Днес той поиска цялата власт, т.е. - "Искам цялата власт сега и безконтролно". Но да допълня, че това върви със споменаването на някакви цели. Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Има точка, от която връщането назад е много трудно. Искам да призова всички да пазим държавата. Нямаме алтернативна България и алтернативни институции". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и социалният министър Деница Сaчева, направи извънредно изявление в Министерски съвет, час след като в обръщение към народа президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Дончев: Президентът поиска цялата власт, но ние няма да му искаме оставката

 

 

 

 

„Бурните емоции се разпалват лесно. Искам да призова политиците за малко повече мъдрост". Това заяви по време на извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. И напомни, че „МС не е на Бойко Борисов, президенството не е на Румен Радев, а българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България". „Искам да призова всички да пазим държавата, защото нямаме друга. Който и каквито политически сметки да прави, нека да пази страната ни", коментира Дончев.

„Благодаря на всички български граждани, които протестират, без да нарушават обществения ред . Специална благодарност към полицаите, които са подложени на огромно напрежение. Вероятно очаквате след включването на г-н президента огледална реакция. Няма да има такава. Няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би довело до тежка институционална криза. Българският президент има повече от година до края на мандата си и аз държа той да го изкара, въпреки всичко. Не очаквайте от мен и да хуля президентската институция. Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на г-н президента", каза още Томислав Дончев. 

„Искам да се обърна към гражданите, които изпитват страх от това какво ще се случи и как ще изкарат зимата, при положение, че се борим с тежка пандемия и непрекъснато отговаряме на социални и икономически  нужди. Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който се опитват да практикува г-н Радев е опасен за държавата.  Искам да обърна внимание, че президента не намери време да коментира новината, че успяхме да влезем в чакалнята за ИЕРЕМ 2”, заяви социалният министър Деница Сачева. 

"Г-н Радев не е намерил 24 часа да коментира новината, че успяхме да влезем в чакалнята на еврозоната. Нека, ако някой има други планове за България, които са извън демокрацията, да излезе и да каже това. Призоваваме да се уважават институциите на България, защото друга държава нямаме", подчерта още Сачева.

„Не съм вярвал, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който уважавам, но се налага. Институциите воюват, вместо да си подадат ръка. Да започнем от онази случка, която разгневи народа – тази в „Росенец”, когато едни гардове на НСО по брутален и незаконен начин възпрепятстваха хора, които правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов,а  по времето на Орешарски е оформен. Сега привържениците на тези партии казват „Защо не правите нищо?”. Няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на Конституцията. Тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

БНТ, Нова телевизия

Станете почитател на Класа