Челопеч и Козлодуй - рекордьори по средни работни заплати

Челопеч и Козлодуй - рекордьори по средни работни заплати
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.03.2020
  • Сподели:

Изненадващо общината с най-висока средна заплата се оказа не София или Пловдив, а Челопеч. Това предава в-к "Сега", като цитира изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В същата класация столицата е чак на осмо място, макар че съставя около 40 на сто от българската икономика и тук са някои от компаниите с най-високи доходи.

За поредна година обаче лидер по средно заплащане са малки общини, в които има фирми-гиганти, особено в областта на енергетиката и добивната промишленост показва изследването на института от поредицата "Регионални профили".

Челопеч за поредна година заема челното място със средна заплата от над 2100 лева на месец, а това се дължи най-вече на концесията за добив на злато.

Следва го Козлодуй - средището на българската ядрена енергетика - със средна месечна заплата от 2090 лева. В Раднево и Гълъбово заплащането е съответно 1910 и 1598 лева заради ТЕЦ-овете "Марица Изток".

Между тях се намира Пирдоп с 1796 лева месечно, а в Девня средната заплата достига 1677 лева заради силно изразения си индустриален профил.

В София средната работна заплата е 1554 лева, като всички данни, които от ИПИ цитират, са за 2018 г.

Оттам отбелязват, че икономическият профил на столицата е много разнообразен и макар че ИТ секторът може да се похвали с много високи заплати, в други отрасли заплащането все още остава ниско.

Така в топ 20 в този списък попадат градове и селища с развита промишленост, които обикновено са "сателити" на големи градове. Такива са Костинброд, Елин Пелин, Суворово, Марица в област Пловдив и други.

 

Webcafe

Прочетена 186 пъти

Станете почитател на Класа