Шествие, палатки и блокади в Пловдив

Шествие, палатки и блокади в Пловдив
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.08.2020
  • Сподели:

Стотиции пловдивчани се включиха в протестно шествие с искане за оставките на правителството и на главния прокурор. Площад „Съединение" беше огласен от скандирания за оставка. Протестиращите настояват за пълен рестарт и изчистване от простотията. Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио" призова протестиращите за гражданско неподчинение и кураж. „Съберете смелост, излизайте на протест, докато подадат оставка".

Протестиращите направиха палатков лагер, който затвори кръстовището на Баня Старинна. Младежите, които го издигнаха, обявиха, че ще остават там, докато не бъдат изпълнени исканията за оставки.

На митинга в Пловдив дойде и съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов, който призова да се рестартира правосъдната система и демокрацията, хората да си искат избора, да са амбициозни и активни. Иванов коментира и днешното изявление на президента Румен Радев и представянето на проекта за Национален стратегически документ:

„От него се очаква да предизвика конституционни промени за правосъдната система, доколкото днешната му активност с визията за страната е нещо „разочароващо".

Блокирани са ключови булеварди и кръстовища в града.

Около 50 протестиращи спираха движението на пътя София - Варна в района на пътен възел „Абланица" край Ловеч. Те настояват за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрацията не причини големи задръствания. Блокадата продължи по-малко от час. Някои от пътуващите в автомобилите подкрепиха протеста с викове оставка и клаксони.

 

 

Ивайло Георгиев, един от организаторите на протеста, по-рано поясни:

„Никой не ни приканва, за разлика от събитието на ГЕРБ, което е пуснато по партийна линия и масово хората от държавната администрация и определен кръг от частни фирми, които са облагодетелствани от обществените поръчки, са принудени да маршируват под строй все едно сме 1950 година в апогея на комунизма, викайки за нашия вожд. Това е голямата разлика! Ние се борим за свободата - не само за нашата, но и за тяхната! Докато те се борят да имат хляб".
След това недоволните от управлението организираха автошествие по улиците на Ловеч.
„На мен ми писна и ме е срам от Бойко Борисов", „Причината да съм тук е мафиотското управление, корупцията. Определена шайка хора ни принуди се евакуираме в чужбина".

Седми ден остава палатковият лагер на републиканския път Стара Загора - Хасково в района на летището. Протестиращите настояват пред Областното пътно управление да получат разрешение за автошествие по „детелината" на магистрала „Тракия". Тази вечер ще има нов „Оставка фест" и нов телемост с участници в демонстрациите в София.

Основни кръстовища в Хасково бяха блокирани от протестиращите тази вечер. Демонстрантите се отказаха от автошествие заради засиленото полицейско присъствие и проверките по автомагистрала „Марица", предприети след блокадата на граничния пункт„Капитан Андреево" във вторник.
Протестиращи се събраха пред сградата на Общината в Бургас. С плакати и скандирания те отново призоваха за оставка на правителството. За пореден път бургазлии изразиха решимостта си протестите да продължат. Присъстващите обясниха, че не са удовлетворени от коалиционната подкрепа към правителството, която беше изразена днес. Те са категорични, че премиерът трябва да подаде оставка. Организира се и плажуване през уикенда в парк Росенец.

 

 

Антиправителственият протест в Русе тази вечер използва изразните средства на изкуството - с изложба от карикатури на властта и изпълнения на млада рок банда. На мястото, където всяка вечер се провеждат антиправителствени протести, „Демократична България" и вестник „Прас-прес" подредиха изложба от карикатури на русенския художник Огнян Балканджиев. Публиката прие с възторг рисунките, в които никой не е пощаден - нито централната, нито местната власт, която практически напоследък отсъства от живота на града.
Поредна вечер на недоволство в Ямбол. Протестиращите отново настояват за оставка на правителството и главния прокурор. Пред сградата на Общината се събраха недоволните от управлението на страната. Според тях правителството на Борисов скоро ще си отиде. Протестът ще продължи в шествие по централните улици. Не е предвидено затваряне на възлови кръстовища.

Станете почитател на Класа