Деветият музикален фест "Борис Христов" тръгва на 18 май

Деветият фестивал на изкуствата „Борис Христов” се открива на 18 май в дома на големия оперен артист на ул. „Цар Самуил” 43.
Организиран от Музея/Музикален център „Борис Христов”, празникът, в духа на европейските фестивали, обединява различни изкуства и жанрове и се разпростира до 8 юли.
В него са включени концерти, изложби, българска премиера на моноспектакъл,
софийска премиера на документален филм, майсторски клас, програми на деца – изпълнители и художници.
Музиката, която ще прозвучи на този фестивал е от различни епохи – от Барока и Ренесанса до най-нова музика от 21 век, която е спечелила високата оценка на конкурсите по композиция „Борис Христов” през последните години.
Любопитно е, че фестивалът се открива с изява на един от първите ученици на Борис Христов – Емил Понорски, а към фестивалния финал централната роля на интерпретатор на съвременната българска музика е поверена на Пламен Бейков – последният ученик на великия бас и педагог.
Около 120 артисти – музиканти, художници, режисьори, актьори, продуценти посвещават своите изяви на предстоящата 100-годишнина от рождението на Борис Христов чрез десетки свои програми. Така те се присъединяват към кампанията, подета от Музей „Борис Христов” за включване на големия оперен артист като една от значимите световни личности в Календара на ЮНЕСКО през 2014 година.
Програмите са конструирани така, че да бележат акценти върху пристрастията на Борис Христов в изкуството, уважението към парньорите на сцената и грижата на големия творец към младте таланти.
Датата, на която по традиция се дава старт на фестивала, е специлна. На нея през 1914 година е роден Борис Христов. На същия ден, но 28 години по-късно, Борис Христов взима съдбоносно решение: излиза рано сутринта от дома си, купува си билет за спален вагон и вечерта заминава за Рим. Министерството на просветата му е отпуснало стипендия, за да учи в Италия. От този момент нататък историята е известна: упоритост, успехи, късмет и превратности, пробив на големите оперни сцени, огорчения и триумфи по света. И неизменна свързаност с родината, към която проявява, както самият той казва „синовна привързаност”. Израз на дарителския му жест е превръщането на софийския му дом в център на изкуствата и съкровищница на музикалната памет.
Както и в предишни издания, входът за събитията на 18 май е живо цвете за Градината на Борис Христов, която става все по-привлекателна – като плод на съмишленичеството с публиката и като метафора на обгрижването и вниманието към младите таланти в този дом.
18 май – 6 юли 2013
Посвещава се на предстоящата 100-годишнина от рождението на БОРИС ХРИСТОВ /1914 – 1993/ и кампанията на Музей „Борис Христов” за обявяване на великия оперен артист за личност на ЮНЕСКО

18 май,събота,16.00 часа
Вход за събитията на този ден – живо цвете за „Градината на Борис Христов”

БОРИС ХРИСТОВ – ФИЛМИ ЗА ЖИВОТА И ИЗКУСТВОТО МУ,
Режисьор и сценарист - Людмил Трифонов
Съсценарист – Стоян Ангелов

18.00 часа
„ЛИЧНОСТИ И ВРЕМЕНА”
Портрети, масло
Откриване на изложбата и концерт на ЕМИЛ ПОНОРСКИ, ученик на БОРИС ХРИСТОВ от първия випуск на Българската академия за изкуство и култура - Рим
Продължава до 10 юни

ЕМИЛ ПОНОРСКИ - авторът на портретите в изложбата „Личности и времена” е ученик на Борис Христов от първия випуск на Българската академия за изкуство и култура в Рим. Пял на сцените във Франция, Испания, Италия, Австрия, Дания, Швейцария, Япония, САЩ, Южна Африка.
Бил е в партньорство с Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Лео Нучи, Леона Мичъл, Джузепе Тадеи. Завършил е Музикална академия в София. Приет за солист в Софийска опера още като студент. В репертоара му присъстват централни роли от опери на Верди, Росини, Пучини, Моцарт, Гуно, Рахманинов, Мусоргски.
Специализирал е във Виена при Оливера Милякович. Лауреат е на конкурса Белведере във Виена.
Рисуването е негово основно занимание през последните години.
„Личности и времена” е галерия от образи на известни фигури в българската култура и в различни области на съвременния обществен живот. Сам по себе си този факт носи риск за автора. Емил Понорски обаче си поставя много по-сложна задача – отвъд разпознаваемостта. В портретуването той търси външната прилика, но и изражение, характерности, детайли и символи, които разкриват душевността на неговите герои и мисията, на която са се посветили.
Борис Христов, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев са някои от големите личности, които превличат вниманието на художника. За нито един от портретите героите не са му позирали. Емил Понорски е работил по емблематични за тях фотографски изображения като е добавил своето отношение на творец чрез експонирането или туширането на определени детайли.
Всички творби са създадени през последните осемнайсет месеца.
Самоук в рисуването, Емил Понорски е постигнал своята истинност в портретуването като първоначално е поставил сам себе си в ролята на модел.
Също сам Емил Понорски ще направи музикалното въведение към своята изложба. В концерта си на откриването той ще изпълни емблематични партии от басовия репертоар, връщайки лентата назад – към незабравимите уроци при Борис Христов.

18 май, 21.00 часа
„КАНЦОНЕТИ И МОЛИТВИ В КЪЩАТА НА БОРИС ХРИСТОВ”
Музикално пътешествие в Нощта на музеите с талантите на Нов български университет
Вокален педагог – МАУРИЦИО ТОРЕЛЛИ, гост-професор от Държавната консерватория на гр. Фермо, Италия
В програмата: Франческо Тости
На рояла – ЕРМИЛА ШВАЙЦЕР
ПРОФЕСОР МАУРИЦИО ТОРЕЛИ е оркестров диригент и певец, известен интерпретатор на класическа и авангардна музика, обхващаща репертоар от ХVІІІ до ХХІ век. Маурицио Торели е също така и известен музикален публицист. Изнасял е концерти и спектакли в реномирани италиански и европейски фестивали. Професор в Консерваторията "Дж. Б. Перголези" - Фермо, Италия, проф. Торели е и член на Академичния борд.
Програмата с творби на Франческо Тости е плод на неговите занимания по вокално майсторство и интерпретация с певци от Нов български университет.
КОМПОЗИТОРЪТ ФРАНЧЕСКО ТОСТИ /1846-1916/ е един от популярните автори от Бел Епок.Творбите му често се идентифицират с музикалните салони навремето. Макар първите му музикални занимания да са свързани с цигулката, като композитор Тости се отдава на вокалната музика. Обгърнати в сладка сантименталност, от композициите му струи светлина и чувственост.
Животът му е изпълнен с превратности, с безнадеждни ситуации и възход.
По време на следването си е прикован към леглото в продължение на няколко месеца.
През това време композира песни, с две от които се опитва да направи пробив като композитор, представяйки ги за публикуване в издателство Ricordi, но те биват отхвърлени.

След възстановяване от болестта си, Тости преживява период на крайна бедност, докато късметът не му се усмихва и той получава най-висше покровителство.

През 1875 Тости пътува до Лондон, където добива популярност в английските музикални салони, а през 1880 г., става учител по пеене на кралското семейство. Неговата слава като композитор на песни расте...
През 1894 Тости се присъединява към Кралската музикална академия като преподавател. През 1906 г. той става британски гражданин и е посветен в рицарство от неговия приятел, крал Едуард VII.
През 1913 г. Франческо Тости се завръща в Италия, за да прекара последните си години в родината. Умира в Рим на 2 Декември 1916.

18 май , В арт-галерията: „ХАРТИЯТА”
Изложба на Националното училище за приложни изкуства „Свети Лука”
Съвместно с Аматерас фондация
Продължава до 22 май
22 май, сряда, 19.00 часа
„ПРОЛЕТНИ ВОДИ”
Концерт на ГИРГИНА ГИРГИНОВА - сопран, ПЛАМЕНА ГИРГИНОВА - сопран, КАЛОЯН ХРИСТОВ - бас и
ВЛАДИМИР ПОПОВ - баритон
На рояла – БОЖЕНА ПЕТРОВА
В програмата: Чайковски, Глинка, Римски-Корсаков, Рахманинов, Даргомижски
Билети – 5 лева

Петима млади изпълнители с богата творческа биография и лауреати на конкурси фокусират своя концерт около 140-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов.

28 май, вторник, 19.00 часа
Представяне на фотографския проект на
ЕЛЕНА ГЕРОВСКА
„СЛЕДИ”
Продуцент – Ива Христовска
Вход с покани
Изложбата продължава до 20 юни

3 юни, понеделник, 19.00 часа
АРФАТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Концерт на СТРАХИЛА БРАИЛОВА – арфа, НБУ
В програмата: Хендел, Цекки, Турние, Пиерне, Пиацола, С. Костадиновска
На рояла – ИЛИАНА БАЙЧЕВА
С участието на САРА КОСТАДИНОВСКА
Продуцент – Ива Христовска
Билети – 5 лева

4 юни, вторник, 19.00 часа
МУЗИКА АНТИКА
Концерт на камерен авсамбъл за старинна музика:
Йосиф Герджиков – клавесин и орган, Димитър Маринкев – флейта траверсо, Иван Иванов – корнет, барокова флейта, Христо Маринов – барокова флейта, Христина Василева – сопран
В програмата: Скарлати, Телеман, Хендел, Й. С. Бах, Де Пре
Билети – 5 лева

5 юни, сряда, 19.00 часа
ДУЕТИ ЗА ФЛЕЙТА И КИТАРА XIX – XX век
Концерт на ГЕРГАНА ИВАНОВА и ЙОРДАН РИБАРОВ
В програмата: Дебюси, Форе, Пиацола, Машадо, Ибер
Билети – 5 лева


6 юни, четвъртък, 18.00 часа
„МОЯТ ЖИВОТ С МОЦАРТ”
Моноспектакъл на ДЕЯН ЦВЯТКОВ
по романа на Ерик-Еманюел Шмит
Сценична редакция и постановка – АНА БАТЕВА
Продуцент – Ива Христовска
За първи път в България
Билети – 5 лева

7 юни, петък, 18.30
В ТЪРСЕНЕ НА НОВА ЗЕМЯ
Песни, танци и поезия от времето на Шекспир
Театрален колеж „Любен Гройс”
Музикален педагог - ЙОСИФ ГЕРДЖИКОВ,
пластика – ИРИНА ВОЙНОВА
В програмата: английска, френска и италианска музика от Ренесанса
Билети – 5 лева

13 юни, четвъртък,19.00 часа
МАГИЯТА НА КЛАСИЧЕСКАТА КИТАРА И ПЕСЕНТА НА ТРУБАДУРА
Концерт на НИКОЛАЙ ШЕЙНОВ и СИМЕОН СИМОВ
В програмата: Сор, Таррега, Шопен, Симов, Фльори, Лауро, Де Абреу, Стивънс, МакТел, Дилън, Янг, Ленън/Маккартни, Дидли, Джоел, Нопфлер, Тийл
Билети – 5 лева

17 юни, понеделник, 19.00 часа
ЗВЕЗДА С ИМЕ
В памет на ЛЮДМИЛА ХАДЖИЕВА /1947 – 2013/
Концерт на СВЕТОСЛАВ ЛАЗАРОВ, ТАНЯ ЛЯАЗАРОВА, РАЙНА ХИНЧЕВА с творби от репертоара на Людмила Хаджиева, видеопрожекция с нейни изпълнения
Вход с покани

18 юни, вторник, 19.00 часа
МУЗИКАЛЕН САЛОН
Концерт на ИВАН КРЪСТЕВ – цигулка/пиано и ЙОАНА САВОВА – пиано
С участието на СТАНИСЛАВА МАРЧЕВА - мецосопран
В програмата:Й. С. Бах, Бетовен, Шопен, Скарлати, Моцарт
Билети – 5 лева

19 юни, сряда, 18.00 часа
БОРИС ХРИСТОВ в годината на Верди
Арии из оперите „Силата на съдбата”, „Набуко”, „Аида”, „Симон Боканегра”, Макбет”,
Звукозапис
Билети – 2 лева

20 юни,четвъртък,17.00 часа
БОРИС ХРИСТОВ в годината на Вагнер
„Парсифал”
С участието на Мария Калас
Диригент Виторио Гуи
Звукозапис – 1950 г., Рим
Билети – 2 лева

21 юни,петък,19.00 часа
ЕДИН ЖИВОТ С ИЗКУСТВОТО НА КРАСОТАТА
Филм за ХИКМЕТ МЕХМЕДОВ,2010
Режисьор МАЙЯ СЛАВЧЕВА
Премиера за София
Представя проф. РУМЯНА КАРАКОСТОВА
Със специалното участие на героя на филма
Вход с покани

24 юни, понеделник, 19.00 часа
МИНИАТЮРИ ЗА ГОЛЯМ ГЛАС
Наградени творби от конкурса по композиция „БОРИС ХРИСТОВ” в изпълнение на
ПЛАМЕН БЕЙКОВ – бас,
ученик на Борис Христов от последния випуск в Рим
БОРЯНА ЛАМБРЕВА – пиано
САРА КОСТАДИНОВСКА – арфа
В програмата: Дора Драганова, Любомир Денев, Емелина Горчева, Благовеста Константинова,
Сара Костадиновска, Юли Дамянов, Георги Харизанов,Константин Владигеров
Вход с покани

26 юни, сряда, 18.00 часа
Звуковият музей
РЕКВИЕМ от Верди
С участието на БОРИС ХРИСТОВ, ЮЛИЯ ВИНЕР, АЛЕКСАНДРИНА МИЛЧЕВА, ЛЮБОМИР БОДУРОВ
Диригент Бруно Бертолети
Видеозапис от Копенхаген, 1971 г.
Билети – 2 лева

27 юни, четвъртък, 19.00 часа
„ВЕЧНОСТТА ЧАКА ЗАД ПРОЗРАЧНАТА ВРАТА НА ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ”
Откриване на изложба на ПЕРИЦА ГЕОРГИЕВ – ПЕПСИ с лекция и с пърформанс
Вход с покани
Изложбата продължава до 8 юли

28 юни, ПЕТЪК, 19.00 часа
В ПАМЕТ
20 години от смъртта на БОРИС ХРИСТОВ
Концерт на Камерен ансамбъл „Осанна” с диригент ЕЛИЦА ХРИСТОВА
В програмата: Източен напев, Гречески напев, Георги Попов, Петър Динев
Билети – 5 лева

1 юли – 5 юли
МАЙСТОРСКИ КЛАС за оперни певци
Интерпретация на немски, френски, италиански, руски и чешки
Ръководител – БОЖИДАР НИКОЛОВ
С предварително записване

6 юли, събота, 19.00 часа
Концерт на участниците в майсторския клас на БОЖИДАР НИКОЛОВ
Вход с покани

ДЕЦАТА В ДОМА НА БОРИС ХРИСТОВ

27 май, понеделник, 19.00 часа
ПЪРВИ СТЪПКИ
Концерт на учениците на Доротея Маринска
В програмата Солер, Атууд, Бетовен, Шопен, Менделсон, Вебер, Дебюси, Скрябин, П. Хаджиев
Вход с покани

29 май, сряда, 18.30 часа
НА ПИАНОТО – С ЛЮБОВ
Концерт на ученици с преподаватели МОНИКА ЯНЕВА и МИЛЕНА ЦОЛОВА
Вход с покани

31 май, петък, 19.00 часа
ДНЕВНИКЪТ НА ДЕТЕТО
Натюрморт, пейзажи, портрети, абстрактна живопис
Благотворителна изложба на
ЗОРА ДАМЯНОВА и МАКСИМ ХРИСТОВ
Откриване
Вход с покани
Продължава до 20 юни

10 юни, понеделник, 18.00 часа
ЦВЕТЯ В МУЗИКАЛНАТА ВСЕЛЕНА
Концерт на учениците на АЛБЕНА СТАНЧЕВА
Читалище „Бачо Киро – 1945”
В програмата:Й. С. Бах, Моцарт, Верди, Гершуин
Билети – 3 лева

12 юни, сряда, 18.30 ЧАСА
МУЗИКАЛНА ВЪРТЕЛЕЖКА
за пиано, цигулка, китара и глас
Концерт на учениците по пиано на МАРИЯ ГРАМАТИКОВА и приятели
В програмата: Джоплин, Пиацола, Бълард, Беркович
Вход с поканиСтанете почитател на Класа