Британски министър скъса доклад, споменаващ за евентуално митническо споразумение с ЕС

Британски министър скъса доклад, споменаващ за евентуално митническо споразумение с ЕС
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    02.07.2018
  • Сподели:

Британският министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Майкъл Гоув е скъсал правителствен доклад, в който се споменава за евентуално митническо споразумение с Европейския съюз след Брекзит, съобщи АФП.

 

 

Майкъл Гроув бил бесен, като прочел документа, обобщаващ няколко седмици дискусии в правителствена работна група за Брекзита, според таблоида "Сън". Министърът се ядосал, тъй като според него докладът не отчитал достатъчно безпокойствата относно евентуално бъдещо търговско споразумение с Европейския съюз и затова го скъсал по време на заседание в сряда.

 

Британски министър скъса доклад, споменаващ за евентуално митническо споразумение с ЕС

 

Премиерът Тереза Мей ще свика в петък заседание на Министерския съвет в лятната си резиденция Чекърс, на около 70 км северозападно от Лондон, за да уточни какви са намеренията й за бъдещите отношения, които планира да има страната с ЕС след Брекзита.

 

Британското правителство обмисля в момента два сценария. Съществува разделение между онези, които искат да скъсат всякакви връзки с ЕС, сред които е и Майкъл Гроув, и поддръжниците на продължаването на тесни отношения с Брюксел.

 

Единият от сценариите, подкрепян от Тереза Мей, може да добие вид на митническо споразумение, по силата на което Великобритания да получава митата от името на ЕС за преминаващите транзитно през нейната територия стоки, предназначени за пазара на 27-те, прилагайки собствени мита за внасяните в страната продукти.

 

Другият вариант, определян като "максимално улеснение", би представлявал технологично решение за запазване на свободата на търговския обмен с ЕС, но включващ и инфраструктури по границите.

 

Брюксел е обезпокоен от малкото време, което остава до датата за Брекзита - 29 март 2019 година. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи в петък "последен призив" към Лондон да разкрие целите си в преговорите. Двете страни се надяват да постигнат споразумение до октомври, за да има време то да бъде ратифицирано от съответните парламенти.

Прочетена 309 пъти

Станете почитател на Класа