Independent: Психиатрите предупреждават — душевното състояние на Тръмп заплашва САЩ с «катастрофа»

Independent: Психиатрите предупреждават — душевното състояние на Тръмп заплашва САЩ с «катастрофа»
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.12.2019
  • Сподели:

Група психиатри настояват Конгреса да обърне внимание на "опасното психично състояние" на президента на САЩ Доналд Тръмп, което може да доведе до наистина "катастрофални последици" за страната, пише The Independent. Според експерти, поради разследването в рамките на процедурата по импийчмънт и опасността, която този процес представлява за „крехката самооценка“ на Тръмп, душевното състояние на президента може да се влоши още повече.

Група психиатри призова комисията по правни въпроси да разгледа "опасното психическо състояние" на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според тях "крехката му самооценка" е застрашена от разследването като част от процедурата по импийчмънт, пише The Independent.

Ние говорим в момента, защото сме убедени, че на фона на предстоящия импийчмънт Доналд Тръмп може да стане още по-опасен и да започне да представлява заплаха за страната ни“, заяви професорът Йейлската школа по медицина Бенди Лий, професорът от университета във Вашингтон д-р Джон Зинер и бившият психолог на ЦРУ Джерълд Пост. Те съобщиха за това в писмено изявление до комисията по правни въпроси.

Това изявление е придружено от петиция, подписана от поне 350 психиатрични експерти. И тримата от горепосочените психиатри съобщиха за готовността си да дадат показания като част от процедурата по импийчмънт.

В този документ авторите предупреждават, че „липсата на контрол или неспособността да се разберат психологическите аспекти на импийчмънта на Тръмп, както и отхвърлянето им, може да доведе до катастрофални последици“.

Молим Конгреса да приеме сериозно тези опасни знаци и да ограничи разрушителните им импулси. Ние и много други хора сме готови да дадем съответните важни препоръки, както и да предоставим на гражданите цялата необходима информация, така че да постигнем максимална обща сигурност.“, пишат психиатрите.

Въпреки че Лий и нейните колеги бяха предложили услугите си като част от процедурата по импийчмънт по-рано, да се направи такова изявление, според лекаря, отново си струва, защото американският лидер „все повече разпространява теориите си за конспирация“ и „демонстрира голяма жестокост и отмъщение“ в своите все по-чести и повтарящи се туитове.“ Лий вярва, че това подсказва, че заблудите му го увличат все повече и повече.

Считам, че по-вероятно е тези идеи да бъдат класифицирани като бълнуване, отколкото като просто лъжи“, добави тя, позовавайки се на изявлението на Тръмп по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тогава той заяви, че "много юристи" са "изучавали" стенограмите на разговора му с президента на Украйна Владимир Зеленски и са стигнали до извода, че това позвъняване е "абсолютно идеално".

В същото време Ли призна, че някои членове на Конгреса - особено републиканците, подкрепящи президента - могат да отхвърлят това предупреждение, обвинявайки за всичко политическите различия. Независимо от това, лекарят отбеляза, че това твърдение трябва да се приема сериозно, тъй като обучението им им позволява да кажат, че Тръмп демонстрира „определени симптоми на сериозна патология и изглежда като човек, който се нуждае от подобрен режим на наблюдение“.

Имаме необходимите умения да различаваме здравословните от ненормалните събития. Когато алгоритъмът на аномалията се сближи, можем да заключим, че това е патология, а не едно от многото поведения, присъщи на здравите хора. При болест, при която непрофесионалист, който не е запознат с патологията, вижда само различна политическа идеология или друг политически стил, ние виждаме много разпознаваем стереотип.“, подчерта тя.

Според Лий фактът, че президентът продължава да популяризира конспиративни теории, всъщност е проблем за общественото здраве, защото способността на американския лидер да привлича нови хора води до „психоза от национален мащаб.

"Неговото откъсване от реалността ... неговата патология се разпространява по-бързо, отколкото разумните хора имат време да посочат фактите", добави лекарят, отбелязвайки, че Палатата на представителите трябва да разгледа този проблем заедно с правните и конституционните аспекти на импийчмънта.

Д-р Зинер, специалист по нарцистични разстройства на личността, заяви пред The Independent, че членовете на Конгреса трябва да бъдат предупредени за заплахата, която представлява импийчмънтът, ако човек с патология като Тръмп поеме поста президент. Според него Тръмп е христоматиен пример за нарцистично разстройство на личността.

Импийчмънтът е най-голямата заплаха за неговата самооценка, с която той някога се е сблъсквал, и ние сме много загрижени, защото яростта му може да доведе до още по-опустошителни последици от когато и да било в миналото, добави лекарят.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа