Роботи на Уолстрийт: ИИ заплашва най-добрите финансови работни места

Роботи на Уолстрийт: ИИ заплашва най-добрите финансови работни места
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    09.12.2019
  • Сподели:

Подемът на машинното обучение е предназначен да прекрои работната сила във финансовия сектор и може да застраши не само рутинните работни места, но и да удари някои от най-високо платените.

 

Предупреждението беше произнесено от д-р Маркос Лопес де Прадо, професор в Университета Корнел, на изслушване пред Комитета за финансови услуги на САЩ за определяне на въздействието на изкуствения интелект (ИИ) върху капиталовите пазари.


Професорът каза, че всяко инвестиционно предизвикателство може да бъде решено от армия от учени с данни без финансов опит. По този начин „най-високо платените работни места във финансите биха могли да бъдат изложени на риск, "отбеляза той и добави, че управляващите активи могат да пренасочват цялата си изследователска функция, докато застрахователните компании могат да направят същото с техните актюерски модели.

 

„Финансовият ML (машинно обучение) създава редица предизвикателства за 6,14 милиона души, заети във финансовата и застрахователната индустрия, много от които ще загубят работата си - не непременно защото ще са заменени с машини, а защото не са обучени да работят успоредно с алгоритмите ", каза Лопес де Прадо на комисията.


Ребека Фендър, старши директор на „Бъдещето на финансите" в CFA Institute, асоциация на инвестиционните специалисти, каза че 43 процента от членовете и кандидатите на CFA очакват значителна промяна в своите роли през следващите 5-10 години. Трите роли „които е най-вероятно да изчезнат" са агенти по продажбите, търговци и анализатори на ефективността, каза тя, позовавайки се на резултатите от проучване на повече от 3800 респонденти.


Междувременно Кирстен Вегнер, изпълнителен директор на инициативата за съвременни пазари, заяви, че политиците са по-добре да насърчат трансформацията към автоматизация, вместо да я възпрепятстват, тъй като това отваря вратата на много технологични специалисти.


„Съществуват безброй възможности за работа в кодирането, киберсигурността, съхранението и управлението на данни, количествените разсъждения и други технологични вертикали, на които Уолстрийт планира да даде приоритет", каза тя и добави, че възможностите за заетост могат да произтичат от блокчейн, електронно банкиране, роботи, съветване и нови криптовалути.

Станете почитател на Класа