Дебатът Корбин срещу Джонсън, бе спечелен от ... Бари Гардинер от лейбъристите

Дебатът Корбин срещу Джонсън, бе спечелен от ... Бари Гардинер от лейбъристите
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    09.12.2019
  • Сподели:

И Джеръми Корбин, и Борис Джонсън се представиха задоволително в дебата на лидерите на предизборните лидери в Обединеното кралство в петък, но победителят на вечерта бе някой, който не участва.

 

Ник Робинсън от Би Би Си води дебатите доста справедливо и позволи както на премиера, така и на опозиционния лидер да изложат своите точки.

 

Както се очакваше, Борис Джонсън всъщност се съсредоточи върху онова, което (с право) смята за ахилесова пета на Корбин и Лейбъристите: а именно подкрепата им за втори референдум за ЕС. Ако торите спечелят изборите и в момента те са фаворити, то основна причина ще бъде отмятането на лейбъристите от позицията им от 2017 г. „ще уважиме резултата от референдума" до приемането им на политика за втори референдум. Не е нужно да сте Тори, за да си зададете въпроса: Как лейбъристите могат да постигнат по-добра сделка с ЕС, ако тези, които преговарят, на първо място не искат да напускат ЕС?


Ако Brexit беше най-слабата точка на Корбин, то рекордът за последните девет и половина години на правителствата на Торите бе това на Джонсън. Корбин обаче можеше да бъде малко по-силен в натъртване на домашното послание, че торите - чрез промяна на данъците - по принцип признават на тези избори, че повечето от политиките, които провеждат в продължение на почти десетилетие, са грешни.

 

Той също пропусна момента, когато дебатът премина към неотдавнашната терористична атака на Лондон Бридж. Това беше идеална възможност да атакуват торите заради тяхната външна политика - и да напомнят на зрителите как Великобритания беше ефективно на същата страна като бойците от Ал Кайда, когато преследваше „ насилствена смяна на режима" в Либия и Сирия.. Вместо това той позволи на Джонсън да получи точки затова, че критикува (съвсем правилно) като „извънредно и грешно автоматичното предсрочно освобождаване на осъдени терористи, като Усман Хан ".

 

Корбин също можеше да се отдръпне назад, когато беше оспорван за лейбъристичния антисемитизъм. Разбира се, че беше прав да осъди антисемитизма и всички форми на расизъм, но можеше да каже, че и тук играе политическа, наистина геополитическа програма. Той можеше да цитира статията „Договорът за Корбин" от Гидиън Леви, публикувана в израелския вестник „Хаарец", в която се казва, че „израелската пропагандна машина е сключила договор с лидера на опозицията във Великобритания ".


Най-добрите насоки на Корбин бяха в икономиката и здравната система. Той каза, че правителството не се нуждае от две години, за да каже на Доналд Тръмп, че NHS няма да бъде част от търговска сделка в САЩ. Едно просто „Не" би било достатъчно. Джонсън умело атакува лейбъристите и обвинението му, че хората с 20 000 британски лири годишно ще плащат повече данък при лейбъристите, можеше да бъде опровергано по-ясно от Корбин.

 

Лидерът на SNP Никола Стърджън туитира след дебата: „Това беше крайно ужасно. Двама вдъхновяващи мъже, и двамата, неподходящи за премиер". Анкета веднага след това даде на Джонсън 52-48 (по ирония на съдбата същите проценти като на референдума за ЕС през 2016 г.), но най-запомнящият се - и наистина опустошителен коментар за нощта - дойде след дебата от Барри Гардинър, министърът на международната търговия в сянка.

 

„Това не е министър-председател на единодушна нация", каза той за опитите на Джонсън да се представи като Харолд Макмилан, „това е еднопроцентов министър-председател." Той добави: „Най-висшият един процент от тази нация през последните десет години увеличава доходите си със 185%. В същото време имате 4 милиона деца в бедност. Как оправдавате това?


Как наистина?. Това беше нещото, словесния удар, който липсваше в дебата на лидерите.

Станете почитател на Класа