ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"

ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2021
  • Сподели:

ФБР добави в списъка си с най-издирваните лица Евгений Пригожин, известен като "Готвача на Путин", информира "Москва таймс". 

 

Бюрото обещава награда от 250 000 долара за предоставяне на информация за арестуването на Пригожин.

ФБР обвинява Пригожин в "заговор с цел измама на САЩ" с оказване на подкрепа на Агенцията за интернет изследвания, базирана в Санкт Петербург "фабрика за тролове", която се предполага, че е провела онлайн кампания за оказване на влияние в американската политика и на изборите в САЩ.

 

В съобщението на бюрото се отбелязва, че той е контролирал и е одобрил операции за изборна намеса в САЩ,

 

които включват закупуване на американско сървърно пространство, създаване на стотици измислени профили онлайн и използване на открадната самоличност на лица в САЩ.

 

ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"

 

Пригожин твърди, че ФБР го използва като изкупителна жертва заради вътрешни кризи в САЩ. Според него "руската заплаха е основната идея на Операция "Лов на вещици", която се провежда в САЩ".

 

Пригожин е известен като "Готвача на Путин" заради кетъринг бизнеса си, от който се възползва Кремъл при канене на гости. Той също така прокарва интересите на Путин в чужбина, особено в Африка. От ФБР подчертават, че Пригожин има връзки в Индонезия, Катар и Естония в допълнение към тези с руското правителство.

През февруари 2018 г. САЩ издадоха федерална заповед за арест на Пригожин. По-късно той бе добавен и в списъка с издирваните лица на Интерпол.

 

ФБР издирва още 13 руснаци за намесата на президентските избори през 2016 г.

Станете почитател на Класа