Биткойнът не може да замени банките

Биткойнът не може да замени банките
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2021
  • Сподели:

В продължение на няколко часа в сряда цифровите услуги, използвани от Федералния резерв на САЩ за разглеждане на преводите между банките, останах недостъпни заради „оперативна грешка“. В същото време притежателите на биткойни продължават да се застъпват за надеждността на своята платежна мрежа, разпределена между всички компютри, добиващи токени, пише Financial Times.

 

Един от аргументите в полза на закупуването и притежаването на биткойн е, че криптовалутите в крайна сметка ще заместят самите банки, тъй като техните услуги за съхранение и прехвърляне на пари вече няма да са необходими. Това от своя страна ще направи криптовалутите толкова ценни, че те ще заменят „мръсните“ долари като валута. 

 

Да държиш какъвто и да е актив с надеждата той да се превърне в пари е, със сигурност, дългосрочна инвестиционна стратегия. Но това също така показва погрешно разбиране за това как работят доларите и кой ги създава сега. Голяма част от това, което в момента функционира като пари в САЩ и във всяка развита икономика, не идва от правителството. Идва от търговските банки. Банките не просто държат пари, нито само ги прехвърлят. Те ги създават.

 

Неразбирането по този въпрос е широко разпространено, като в тази връзка през 2014 г. Английската централна банка (АЦБ) публикува доклад „Създаване на пари в съвременната икономика“, за да изясни нещата пред обществеността. В учебниците пише, че банките вземат депозити, след което ги отпускат. Това е точно обратното, изтъкват от АЦБ. Търговска банка решава първо да даде заема, след което тя увеличава салдото по сметката ви. Това допълване е чисто нов кредит.

 

Така наречените фиатни пари, отхвърляни от поддръжниците на биткойна, обикновено се определят като емитирана от правителството валута, която не е обезпечена с актив като златото. Но много фиатни пари, които използваме за цели като плащане на данъци, всъщност представляват заеми, регулирани от правителствата, но произведени от търговските банки.

 

Създаването на нови кредитни пари е добър бизнес, поради което, век след век, хората намират нови начини да отпускат заеми. Американският историк Ребека Спанг посочва, че монархията в дореволюционната Франция, за да заобиколи законите за лихварството, взима еднократни плащания от инвеститорите като им се отплаща с доживотна аренда.

 

В Америка през 21. век банките в сянка се правят, че не са банки, за да избягват регулациите. Но кредитирането при тях се случва. Не можете да спрете да давате заеми. Не можете да го спрете с развален компютър или с дървен кол в сърцето. Печалбите са твърде примамливи, посочват от FT.

 

Това е нещо, което инвеститорите в биткойн вече започват да разбират. Да вземем за пример компанията за крипто кредитиране BlockFi, която пусна кредитна карта чрез съвместно предприятие с Visa. Картата подкрепя покупките с биткойни, подобно на картите, при които се събират въздушни мили при полети. Покупките обаче се заплащат с потребителски заем, както всяка друга кредитна карта.

 

Nexo, друга компания за криптофинансиране, планира да отпуска пари в брой срещу биткойни, като стойността на заема достига 60% от цената на токена. Този заем е чисто нов вид кредит.

 

По същия начин Kraken Financial, брокер за токени, ще ви позволи да търгувате чрез така наречената маржин сметка, в която компанията отпуска част от покупната цена на криптовалутата.

 

Подходът на тези компании е революционен. BlockFi обещава „бъдещето на финансите“. Coinbase, борса за криптовалути, която подаде заявление за първично публично предлагане (IPO) в четвъртък (25 февруари), иска да „създаде отворена финансова система за света“. Това, което реално правят всички тези компании, е да печелят такси и лихви по заеми. Те произвеждат фиатни кредитни пари. И защо не? Това е добър бизнес.

 

Биткойнът се оказва добър начин за укрепване на системата, която вече работи. Има много неща в тази система, които функционират недобре. Предлагането на кредитни пари може да бъде нестабилно, тъй като банките спират да дават заеми по време на икономически спад, точно когато хората имат най-голяма нужда от тях. Те имат малък стимул да отпускат евтини кредити на хора, които се нуждаят от малки заеми. Но засега няма много неща, които биткойн е направил, за да поправи тези неща, и изобщо не е ясно какво ще стане.

 

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа